Старий мотоцикл

Як здати сталевий брухт

Дата: 2023-09-14

Автор: Чебуратор

Важливість збору і утилізації виробів з чорного металу (чермета) сьогодні неможливо переоцінити, адже за статистикою близько 90% всього світового металлообігу становлять сталь, чавун і феросплави. Щодня тисячі тонн іржавого заліза, яке вийшло з ужитку, доставляють на металургійні підприємства України, щоб незабаром воно вийшло звідти у вигляді новеньких верстатів, машин, будматеріалів і безлічі інших корисних речей, зроблених з відновленого металу.

Термін експлуатації металевих виробів, незважаючи на їх неперевершену міцність і довговічність, все-таки обмежений кількома десятиліттями, а найчастіше вони просто морально застарівають і стають непотрібними ще до повного зносу матеріалів. У той же час, постійно зростаючі обсяги промислового виробництва, розвиток технологій утилізації та необхідність раціонального використання природних ресурсів, вивели металобрухтову індустрію в число найважливіших галузей для вітчизняної економіки, зробивши це вигідним і досить простим заняттям для всіх учасників ринку.

Тож, якщо у вас вже накопичилася деяка кількість непотрібних виробів з категорії чермета, кращий спосіб вигідно позбутися таких «активів» - це правильно їх зібрати, підготуватися і віддати на переробку. Здаючи старий метал в спеціалізовані пункти приймання, ви не тільки позбавляєтеся непотрібного мотлоху і заробляєте на ньому, але і вносите свій посильний внесок у загальну справу поліпшення екології і економічної ситуації в нашій країні.

Ціни на прийом чермета

Info icon

Чорний брухт вважається найдешевшим з усіх видів металобрухту. Ринкові ціни на чермет непостійні і значно змінюються протягом року.

Існує ряд факторів, які безпосередньо впливають на вартість чорного металобрухту, як в Харкові, так і по всій Україні::

А якщо ви хочете без особливих проблем і ризиків здати металобрухт за чесною високою ціною і виручити 4-5 тисяч гривень за тонну сталевих відходів - звертайтеся в харківську компанію «Чебуратор». Там працюють без посередників і завжди приймають метал за високими чесними цінами і зважують його на точних електронних вагах.

Чорні метали та їх властивості

До категорії чермета відносять залізо і сплави на його основі - сталі, чавуни і феросплави. Крім того, іноді в дану категорію потрапляють і метали, які використовуються при виплавленні чавуну - хром, марганець і ванадій. Чорні метали відрізняються особливою міцністю і довговічністю.

Металургія, лиття заліза
Металургія (Фото: pixabay.com).

Один з найпопулярніших видів чермета - це сталь, до якої відносять сплави заліза з місткістю вуглецю не більше, ніж 2.14%, а також іншими елементами. Вуглець робить метал більш міцним і твердим, але знижує його пластичність. Якщо в сплаві міститься більше 2.14% вуглецю, тоді це чавун!

Більш якісною вважається сталь з низьким вмістом сірки, яка підвищує її пластичність, а це особливо важливо при експлуатації в умовах низьких температур..

За допомогою додавання до складу сталі різних хімічних елементів, можна домогтися того, що сплав буде мати унікальні корисні властивості: морозостійкість, жароміцність та стійкість перед корозією у вологих і агресивних середовищах. Для цього в сплави додають легуючі компоненти: марганець, мідь, хром, нікель та інші.

Info icon

Сталь є сильним феромагнетиком і тому добре притягується магнітом,
завдяки чому її нескладно відрізнити від інших металів у побуті.

Класифікація чорного брухту

За змістом вуглецю вироби з чермета поділяють на 3 види: сталевий брухт, чавунний і нержавіюча сталь (нержавійка) - сталевий сплав з невеликим додаванням хрому, марганцю або нікелю.

Іноді нержавіючі сталі можуть належати і до кольорових металів, через місткість в їхньому складі дорогих кольорових металів. Однак в нержавійці цінується тільки високий вміст нікелю! Наявність хрому або марганцю ніяк не впливає на вартість цього виду чермета.

За видом і попереднім застосуванням чорний брухт поділяється на категорії: шматковий, побутовий, виробничий. До шматкового брухту належать порізані на невеликі шматки металовироби, а в побутовий включають предмети домашнього вжитку та побутові прилади. Виробничі металовідходи є на підприємствах, вони виходять в процесі виготовлення виробів з металу. Найбільш часто зустрічаються у вигляді сталевої стружки.

Info icon

Для підвищення цінності чорного металобрухту його необхідно правильно впорядкувати, перш ніж відправляти на пункт прийому. Відповідно до норм ДСТУ чорний брухт поділяють на категорії за номерами. Наведемо найбільш цінні і поширені з них:

Види сталей

Формула виробництва сталі і чавуну

Залежно від наявності корисних домішок, сталі поділяють на вуглецеві (без спеціальних домішок) і леговані (містять легуючі домішки для підвищення корисних властивостей сплаву).

У свою чергу вуглецеві сталі діляться на: низьковуглецеві (вміст вуглецю до 0.25%), середньовуглецеві (0.3-0.55%) і високовуглецеві (до 2% вуглецю).

Для виготовлення металевих виробів більш популярні низько- і середньовуглецеві сталі. З них роблять гарячекатані труби, фасонний, сортовий і рулонний прокат.

Низьковуглецева сталь досить м'яка і застосовується для виготовлення листового прокату, який в подальшому піддається куванню, профілізації та тиску.

Леговані сталі містять різні домішки, які надають металу додаткові корисні властивості - знижують крихкість, підвищують міцність, пластичність, морозостійкість, жароміцність та вологостійкість.

У свою чергу леговані сталі діляться на: низьколеговані (легуючих компонентів до 2.5%), середньолеговані (до 10%) і високолеговані (домішок до 50%).

Найчастіше характеристики сталі змінюють за допомогою таких легуючих домішок:

Спецсталі та їх категорії

Традиційно до спецсталей належать леговані сплави, що мають особливий хімічний склад та виплавляються спеціальним способом в мартенівських, електричних або тигельних печах.

Сучасні спецсталі не втрачають своїх властивостей навіть в умовах вакууму, сильних вібрацій, агресивного середовища, низьких або вкрай високих температур. Такі матеріали часто використовуються в машинобудуванні, суднобудуванні, аерокосмічній галузі і військовій промисловості.

Рейки на металобрухт
Залізна дорога (Фото: pixabay.com).

За своїм призначенням спеціальні сталі діляться на::

Спецсталі маркуються послідовністю цифр і букв, де перша цифра означає відсоток вуглецю, а присутні далі буква з цифрою позначають легуючий компонент і його кількість. Наприклад, спеціальна сталь, яка витримує великі температури і стійка до корозії марки 36Х18Н25С2 містить: 0.36% вуглецю, 18% хрому, 25% нікелю і 2% кремнію.

Застосування чорних металів

Чорні метали користуються попитом у всіх сферах, де потрібне виготовлення міцних і стійких перед корозією конструкцій і деталей. Практично всі вироби, починаючи від голки і шурупа, і закінчуючи каркасами автомобілів, металевими фрагментами висотних будівель і деталями космічних кораблів, зроблені з чермета.

Сплави чорних металів є основною сировиною для багатьох видів промисловості: зведення будівель, машинобудування, літако-, вагоно-, суднобудівна галузі, а також медицина, військова, космічна та інші сфери.

Де можна знайти брухт чорних металів

Протягом кількох століть чавунні і сталеві вироби використовувалися практично скрізь, а значить, брухт чорних металів можна зараз знайти всюди, де відбувалася активна людська діяльність, як у відкритому вигляді, так і закопаними в землі або затопленими під водою.

Плуг для трактора
Сільськогосподарська техніка (Фото: pixabay.com).

Як зібрати і підготувати до здачі брухт чорних металів

Зараз в Харкові працюють сотні пунктів приймання металобрухту, куди можна здати брухт чорних металів - попит на ці відходи завжди був високим. Однак, щоб отримати за метал максимальну суму і не стати жертвою шахраїв, краще звертатися в крупні компанії і попередньо підготуватися до здачі:

  1. Оцініть приблизну кількість, вигляд і стан металобрухту. Запишіть на папері всю зібрану інформацію. Незайвим буде зробити фотографії металобрухту, особливо якщо його багато і важко визначити вид і склад.
  2. Знайдіть в інтернет кілька пунктів прийому, які розташовані неподалік і заслуговують довіри. Продзвоніть туди і дізнайтеся поточний середній рівень цін з урахуванням засмічення на свій вид брухту.
  3. Розберіть складні вироби на більш дрібні вузли та деталі.
  4. Очистіть метал від бруду, іржі, пластику, скла, цементу та інших неметалевих субстанцій. Від пластику можна досить легко позбутися шляхом випалу виробів вогнем на вулиці.
  5. Розсортуйте металобрухт і розкладіть його по категоріям. Це знизить ймовірність того, що приймальники дуже спустять ціну, списавши відсоток на засмічення.
  6. Торгуйтеся, якщо у вас значні обсяги металу (більше тонни). Ніхто не може вам заборонити відвезти брухт туди, де пропонують більш вигідні умови.
Info icon

Як показує практика, виконання цієї копіткої і нудної роботи все ж таки допомагає в результаті виручити до 30% більшу суму при здачі партії чорного брухту.

У вас ще залишилися питання?

Лого Чебуратор

Неодмінно зателефонуйте нам, щоб отримати чіткі і зрозумілі відповіді від справжніх експертів з металобрухту, а також вигідно і оперативно вирішити всі питання щодо демонтажу та вивезення металевих відходів.

Вдалої здачі металобрухту!