Брухт титану

Як здати брухт титану

Дата: 2023-09-13

Автор: Чебуратор

Info icon

У даній статті ми розглянемо, скільки коштує брухт титану, яких правил слід дотримуватися при його зберіганні і здачі, щоб уникнути загоряння та інших непередбачених ситуацій. Крім того, тут наведені відповіді на найбільш поширені питання: як визначити титан, чому він рідко зустрічається і має високу цінність.

Титан та його властивості


Титан - найміцніший метал, який був відкритий ще в далекому 1795 році німецьким хіміком Клапротом, і отримав від нього свою назву на честь відомих персонажів грецької міфології. Це високоміцний, але водночас легкий і пластичний метал сріблясто-білого кольору, що має також чудову корозійну стійкість, яка не поступається навіть платині. У титану слабкі електричні, магнітні і теплопровідні властивості, тому він не використовується при виробництві електропроводів.

За поширенням на Землі титан займає 10-е місце, але в чистому вигляді не зустрічається. Цей елемент відрізняється підвищеною хімічною активністю, яка створює значні складності для його отримання без домішок. З цієї причини чистий титан був отриманий тільки в 1825 році, а промисловий метод його виготовлення був запатентований в 1940 році!

Основні поклади титану знаходяться в земній корі і глинистих морських опадах. Цей елемент можна виявити в складі 100 мінералів, найважливіші з яких - рутил і ільменіт.

Застосування титану

Висока трудомісткість отримання титану з природних джерел при високому попиті обмежують доцільність застосування цього металу, тому його використовують в першу чергу там, де вкрай необхідне унікальне поєднання його якостей:

Титан часто використовується у вигляді легуючих домішок для спецсталей, в складі яких утворює унікальний по міцності конструкційний матеріал. В цілому сфера застосування цього металу досить обширна і включає також будівництво, хімічну, автомобільну, сільськогосподарську та харчову промисловість.

Цей метал є потужним антиоксидантом, нетоксичний для організму і відмінно зрощується з кістками, тому він затребуваний також у медицині та стоматології в якості протезів кісток і зубних імплантатів.

Застосовуються титанові сплави при складанні медичного обладнання, комп'ютерної техніки і мобільних телефонів. З цього матеріалу роблять навіть пам'ятники, ювелірні вироби і популярні серед сучасної молоді і представників різних субкультур пірсінгові прикраси.

More icon
Застосування титану

Де можна знайти титан для здачі брухту


На ринку вторинної сировини великим попитом користуються такі титанові деталі: труби, фільтри, клапани двигунів, тирса, шматкові залишки, диски і т.д.

Основні сфери застосування титанових виробів включають в себе наступну продукцію по галузях:

  1. Авіаційне і суднобудування
    • Це основні споживачі титану. Конструкції сучасних літаків і кораблів включають десятки тонн титану і його сплавів. Тут титан можна виявити в складі таких вузлів і агрегатів: обшивка корпусів, корпуси двигунів, гідроциліндри, диски і лопатки для вентиляторів і компресорів, а також диски вимірювальних приладів;
  2. Оборонна сфера
    • Корпуси бронетехніки, підводних човнів, літаків, протипожежні перегородки;
    • Бронежилети;
  3. Нафтогазова промисловість
    • Бурові труби, відводи, фланці;
  4. Машинобудування
    • Труби теплообмінної апаратури, конденсатори турбін і внутрішні поверхні димових труб;
  5. Будівництво
    • Облицювальні та покрівельні матеріали, внутрішні обшивки, карнизи, навіси, кріпильні пристрої;
    • Титановий дріт застосовується як присадний матеріал при зварюванні;
  6. Автомобілебудування
    • Болти, пружини, елементи вихлопної системи;
  7. Медицина
    • Хірургічні інструменти, протези;
    • Електронні дефібрилятори і стимулятори;
  8. Харчова промисловість
    • Сітчасті фільтри і сито;
  9. Туристичне та спортивне обладнання
    • Інструменти, грубки і посуд для туристів, геологів і альпіністів;
    • Велосипеди;
    • Ключки і леза для ковзанів;
  10. Господарські вироби
    • Садовий інструмент: лопати, сапи та граблі;
    • Посуд та ємності;
  11. Побутові вироби
    • Корпуси телевізорів, наручних годинників, телефонів;
    • Кухонний посуд;
    • Оправи для окулярів, біжутерія.

Як відрізнити титан від інших металів

Титанові вироби мають сріблястий колір і на перший погляд їх можна сплутати зі звичайною нержавійкою. Тому при огляді свого металу будьте уважні, адже в разі успіху продати свій титан ви зможете в 2 рази дорожче основної маси інших кольорових металів!

Титан відноситься до парамагнетиків і слабо реагує на магнітне поле, як і нержавіюча сталь. Це означає, що він не притягується магнітом, як залізо, але в той же час і не відштовхується від нього як мідь.

Як відомо, міцність титану практично дорівнює міцності сталі, але він на 45% легший. У той же час цей метал міцніший за алюміній в 2 рази і на 60% важчий. Тому, якщо ваш метал міцний як сталь, але набагато легший від неї, то можливо це і є титан.

Однак слід зазначити, що в чистому вигляді в складі великих виробів цей матеріал зустрічається досить рідко. Найчастіше він входить до складу різних сплавів, які можуть мати різну щільність і вагу.

Кращий метод визначення наявності титану – подивитися, яка іскра виділяється при його різанні болгаркою. Чистий титан дає білу іскру.

З огляду на все вищесказане, якщо ви виявили у себе сотні кілограм сріблястого металу - краще буде звернутися до справжніх експертів для точного визначення виду і цінності металу. А в разі наявності вагомих аргументів, можливо, потрібно буде проводити спеціальну хімічну експертизу на спектрометрі.

Вигоди від здачі брухту титану


Подумайте, у вас напевно ще залишилися якісь непотрібні старі речі з металу, які можна вигідно здати на металобрухт. Не забувайте, що при цьому ви не тільки заробите грошей, але ще й збережете природні ресурси для нащадків і зробите навколишнє середовище набагато чистішим.

Крім того, існує висока ймовірність, що зданий вами некорисний шматок титанового брухту буде перероблений в новий виріб, який можливо врятує комусь життя, а може полетить в космос або зануриться в глибини світових океанів чи просто буде їздити по дорогах у вигляді новенького велосипеда.

Які ціни на прийом титану

Отже, вам все-таки вдалося виявити старі титанові вироби, і ви вирішили здати їх в металобрухт? Зараз у великих пунктах прийому в Україні за титан пропонують від 50 до 55 гривень за 1 кілограм, в залежності від його кількості, чистоти та інших умов.

лого Чебуратор

А якщо звернутися в харківську компанію «Чебуратор», то можна буде не тільки без проблем виручити 55000 гривень за тонну цього металу, але заодно отримати чесні відповіді на всі питання по лому від експертів, а також вигідно і швидко вирішити всі завдання по його вивезенню та демонтажу.

Як краще зібрати і підготувати до здачі титановий лом


Специфіка здачі титанового брухту

Кольорові метали більш цінні і затребувані, ніж чорний брухт, тому, якщо вирішите здавати їх, постарайтеся знайти і зібрати якомога більшу кількість. При прийманні металобрухту на його вартість впливають такі чинники: кількість, склад, засмічення, товщина, габарити і т.д.

Доцільно здавати не менше 50 кілограм кольормет. Інакше, по-перше, ціна буде відчутно менша можливої, а по-друге, не кожен приймальник захоче возитися з настільки малою кількістю і може взагалі відмовитися приймати його.

Складність при здачі титану полягає в тому, що далеко не всі пункти прийому металобрухту мають спеціальне обладнання для його перевезення та зберігання. Додаткові витрати на навантаження і транспортування металу можуть відчутно вплинути на загальну суму, зменшивши її приблизно на 10 гривень за 1 кг.

Необхідність порізки брухту на шматки для преса також впливає на його ціну. Тому, якщо є можливість, краще розібрати, порізати і відвезти брухт на пункт здачі самостійно для отримання максимальної вигоди.

лого Чебуратор

На майданчиках з прийому металу компанії «Чебуратор» ми максимально точно визначимо вид металу, чесно оцінимо його вартість, проконсультуємо і вирішимо всі можливі проблеми зі здачі металобрухту.

Вдалої здачі металобрухту!