Брухт міді

Як здати брухт міді

Дата: 2023-09-13

Автор: Чебуратор

Якщо у вас десь завалявся непотрібний метал, кабелі або побутова техніка, що віджила своє - холодильники чи телевізори, не варто викидати це на смітник або безцільно складувати. Набагато вигідніше буде розібрати непотрібні вироби і відходи з металу на частини, впорядкувати їх за видами і здати отримані чорні і кольорові метали в пункт прийому, щоб перетворити даремний непотріб в живі гроші.

Info icon

У цій статті ви знайдете відповіді на питання, що стосуються брухту міді та її популярних сплавів - бронзи і латуні. Ми розглянемо: в яких виробах можна знайти ці метали, як відрізнити їх від інших і найбільш вигідно здати в металобрухт.

Мідь і її властивості


Мідь - важкий метал золотисто-червоного кольору, головнюю корисною властивістю якого є висока електро- і теплопровідність. Електрична провідність міді в 1,7 рази вища, ніж у алюмінію, і в 6 разів вища залізної.

У чистому вигляді це дуже м'який, пластичний метал, для надання твердості якому в сплав необхідно додавати домішки інших металів.

Цей метал зовсім не притягується до магніту, здатний витримувати високі температури (мідь плавиться при 1083С) і досить стійкий до корозії.

При високій вологості мідь покривається зеленуватим нальотом, але якщо порівнювати з залізом, то воно окислюється набагато швидше. До слова, в сильних окислювачах (азотній або сірчаній кислоті) мідь просто розчиняється.

Чиста мідь прекрасно піддається обробці, з неї можна легко зробити дріт або прокатати в найтонший лист.

Застосування міді

Згідно з історичними даними, люди вперше почали використовувати мідь близько 9 000 років тому. Стародавні майстри виготовляли з неї прикраси і дорогий посуд. Зараз цей метал застосовують повсюди - за обсягами виробництва і споживання він займає третє місце після сталі та алюмінію.

Ми регулярно стикаємося з міддю і її сплавами - бронзою і латунню - в побуті і повсякденному житті. Електрика в квартирах іде по мідним дротам, монети, якими ми розраховуємося в магазинах, зроблені зі сплавів міді, предмети інтер'єру та посуд у багатьох будинках також виготовлені з додаванням цього металу.

Мідь і її сплави не схильні до загоряння, як алюміній, тому їх активно використовують в електротехнічній галузі, радіоелектроніці та приладобудуванні.

Дуже популярні вироби з міді в будівництві. Наприклад, мідна покрівля без фарбування і спеціального догляду може прослужити більше ста років. У деяких будинках вже з'являються мідні труби для водопроводу, а елементи сантехніки, зроблені із застосуванням міді, можна знайти практично в кожній квартирі.

У машинобудівній сфері мідь також є незамінним матеріалом. Мідні дроти присутні в системі електроустаткування автомобілів, в стартерах двигунів і сучасних склопідйомниках.

Ювеліри теж рідко обходяться без міді - її додають до золота, щоб зробити прикраси більш міцними і підвищити стійкість дорогоцінних металів до деформування.

Завдяки високій стійкості перед корозією, мідь використовують для виготовлення капсул, в яких ховають радіоактивні відходи. Повністю зруйнувати таку капсулу корозія зможе тільки через 500-700 тисяч років!

Де можна знайти мідь для здачі в металобрухт


Мідь вважається одним з найбільш дороцінних металів, за які в пунктах прийому можна виручити досить солідну суму. Існує безліч місць, де можна відшукати відходи міді і її сплавів - бронзи і латуні.

Як відрізнити мідь від інших кольорових металів

Мідь в чистому вигляді без добавок має три головні особливості, які дозволяють відрізнити її від інших, схожих за кольором металів: пластичність, корозійна стійкість і яскраво виражений золотавий колір червоно-рожевого відтінку.

У побутових умовах чисту мідь нескладно відрізнити від інших металів за допомогою термального або хімічного впливу. Обидва варіанти призводять до зміни кольору металу. При нагріванні мідь тьмяніє і стає зовсім темною.

Латунь і бронза - мідні сплави і за кольором вони схожі на мідь набагато більше інших металів. Цінуються ці сплави трохи менше, ніж мідь.

Латунь являє собою сплав міді з високим вмістом цинку, і чим більший в ньому вміст цинку, тим сильніше колір зміщується від червонуватого до золотисто жовтого. Крім того, якщо спробувати зігнути такий метал, то мідь зігнеться легко, а латунь виявиться більш твердою. Легко відрізнити стружку з міді від латунної. Мідна стружка має спиралеподібну форму, а латунна - пряму.

Латунь
Металобрухт латуні.

Бронза - це сплав міді з оловом, тому цей метал має коричнево-червоний відтінок. Крім того, бронза набагато міцніша за мідь - якщо натиснути на метал твердим предметом, то на поверхні чистої міді залишиться заглиблення.

Бронза
Фігури з бронзи (Лас-Вегас).

Ще один спосіб визначити метал - опустити його в гарячий сольовий розчин (приблизно 200 грам солі на 1 літр води) і потримати не менше 15 хвилин. Бронза збереже свій колір, а мідь потемніє.

Відрізнити бронзу від латуні можна, використовуючи полум'я пальника. Якщо нагріти метал до температури 600-650 градусів і зігнути, то латунь стане гнучкою, а бронзовий зразок просто зламається, тому що така температура робить цинк, що міститься в латуні в значній кількості, крихким.

Ще один спосіб зрозуміти, де бронза, а де латунь - використати зварювальний апарат. У бронзи процес зварювання бездимний, а у латуні він супроводжується появою диму білого кольору.

Також варто відзначити, що мідь і її сплави не висікають іскру при обробці болгаркою.

Info icon

Будьте уважні! Ще один важливий момент при розпізнаванні металів стосується тих випадків, коли потрібно зрозуміти, з якого металу зроблений дріт в кабелі: з міді, сталі або алюмінію.

Справа в тому, що луджена мідь має сріблястий відтінок і тому схожа на алюміній. У той же час, покритий міддю алюміній жовтіє, і мало відрізняється від міді.

Тут найлегший спосіб - спробувати зігнути і розігнути дріт. Алюмінієвий швидко зламається. Ще можна нагріти жилу на пальнику - алюміній почне плавитися швидше.

Втім, найкращий спосіб визначити мідь - зробити спектральний аналіз металу.

Ціни на прийом міді і її сплавів

Сьогодні мідь є одним з найдорожчих кольорових металів, тому близько 80% всього обсягу міді в світі йде на повторну переробку, а вміст цього металу в сучасних приладах неухильно знижується на користь алюмінію. Більш того, цей метал регулярно підвищується в ціні.

Найбільш високу ціну в великих пунктах прийому металобрухту України пропонують за чисту мідь - від 80 до 120 гривень за кілограм, залежно від сезону і поточної ситуації на ринку. Значно дешевше коштують вироби з мідних сплавів: за кілограм бронзи або латуні можна покласти в кишеню від 60 до 80 гривень.

Лого Чебуратор

А якщо звернутися в харківську компанію «Чебуратор», можна без зайвих проблем виручити до 116000 гривень за тонну міді і до 70000 гривень за тонну мідних сплавів. Крім того, кожен клієнт тут може отримати зрозумілі відповіді від експертів на всі питання щодо брухту, а також вигідно і оперативно вирішити завдання з демонтажу та вивозу металевих відходів.

Як зібрати і підготувати до здачі мідний брухт


Давно не секрет, що збір кольорового металобрухту є вельми прибутковим заняттям. А якщо брухт правильно підготувати до здачі, це підвищить його вартість.

Цінність мідних відходів збільшиться, якщо попередньо відокремити мідні дроти від труб і інших деталей. Кожен елемент варто очистити від бруду, пластика та неметалічних матеріалів. Ізоляцію з проводів теж слід зняти.

Info icon

Будьте обережні! У насосах і котушках холодильників та кондиціонерів можуть міститися небезпечні хімічні речовини.

Лого Чебуратор

Звернувшись на майданчики з прийому металу харківської компанії «Чебуратор», ви не тільки позбавитеся непотрібного мотлоху, але і можете розраховувати на чесний швидкий розрахунок, високі ціни, кваліфіковану допомогу та оперативне вирішення всіх питань з металобрухту.