Брухт латуні

Як здати брухт латуні

Дата: 2023-09-14

Автор: Чебуратор

Сьогодні практично в кожному виробничому цеху, гаражі або сараї можна знайти безгоспні вироби з латуні. Своєчасно позбавлятися від такого мотлоху можна і потрібно - адже збір і повторна переробка металів не тільки підтримує металургійну промисловість України, але й дозволяє скоротити потребу у видобутку нової руди та поліпшити екологічну ситуацію.

Info icon

Окрім того, при правильній підготовці латунного брухту до здачі на пункт прийому, у Вас є чудові шанси отримати за нього вельми солідну суму.

Латунь та її властивості

Латунь - сплав міді та цинку в співвідношенні 1 до 2, в який також можуть додавати свинець, залізо, алюміній, ртуть або олово, внаслідок чого метал міняє свій відтінок і властивості. Цей сплав набагато міцніший за мідь, але не такий міцний, як сталь.

Латунний сплав вважають одним із найпопулярніших в світі і називають «вічним металом» через те, що він дуже стійкий до корозії і фактично не схильний до зносу.

Олово, магній і залізо забезпечують сплаву міцність і стійкість до корозії в агресивних середовищах. За рахунок алюмінію сплав стає менш летючим і не так втрачає у вазі при нагріванні на повітрі. Нікель зберігає цей сплав від окислення, свинець покращує пластичність, а кремній надає металу міцність.

Температура плавлення латуні знаходиться в межах 880-950 ° C і залежить від вмісту в ній цинку: чим його більше, тим нижча температура плавлення.

Застосування латуні

Латунні сплави настільки універсальні, що знаходять застосування абсолютно у всіх сферах промисловості - суднобудуванні, літако- і машинобудуванні, приладобудівній та машинобудівній галузях, в енергетиці, хімічній промисловості, в поліграфії і навіть військовій справі.

Латунь для корпусів і деталей судів застосовують з додаванням олова - саме такий сплав дозволяє металу не піддаватися руйнівному впливу водного середовища протягом довгого часу. Сплав з високим вмістом міді часто використовують для виготовлення машинних деталей, тому що мідь зменшує пластичність, але збільшує міцність виробу в цілому.

Додавання цинку і свинцю в латунь дозволяє отримати зносостійкий і міцний матеріал для виготовлення дрібних деталей годинників, болтів, гайок, який легко піддається тонкій механічній обробці.

Вентиль перекриття води з латуні
Вентиль для водопроводу (Фото: pixabay.com).

Латунь має підвищену антикорозійну стійкість до впливу води і тому незамінна при проведенні водопровідних робіт. З неї виготовляють труби, різну сантехнічну фурнітуру і фітинги.

Висока теплоємність латуні затребувана при виробництві радіаторів, чайників і самоварів. А завдяки тому, що латунь не притягується магнітом - вона ідеально підходить для виготовлення деталей компасів.

Красивий золотистий відтінок дозволяє використовувати латунь в ювелірних виробах. Сплав латуні, що містить близько 15% цинку і 5% алюмінію, настільки нагадує золото, що непрофесіонал навряд чи зможе на око відрізнити дешеву латунну прикрасу від зробленої з дорогоцінного металу.

Де можна знайти латунь

Лом латуні широко використовується в різних сферах нашої життєдіяльності, тому відшукати його можна в багатьох місцях.

Як відрізнити схожі метали від латуні

Info icon

Хоча латунь і мідь на перший погляд можуть бути схожі, але все ж латунний сплав більш міцний і стійкий до корозії.

Латунь та мідь

У побутових умовах відрізнити латунь від міді можна декількома способами:

За кольором: латунь має жовтуватий, а мідь - більш червоний відтінок.

За твердістю: мідь гнеться легко, а тонкий виріб з латуні швидко зламається.

За звуком: якщо вдарити великий мідний виріб будь-яким металевим предметом, то пролунає глухий низький звук, а латунний виріб буде «звучати» дзвінко.

За допомогою кислоти: якщо капнути на поверхню металу соляною кислотою, то мідь просто очиститься, а на поверхні латуні з'явиться білий наліт.

За допомогою свердла: свердління міді виробляє довгу спиралеподібну стружку, а у латуні стружка буде дрібна і гострокутна.

Латунь чи бронза

Відрізнити латунь від бронзи - іншого мідного сплаву - можна за допомогою потужного пальника. Якщо бронзу нагріти і зігнути, то вона зламається, а латунь при підвищенні температури понад 600 ° C просто стане пластичною.

Латунь та золото

Латунь дуже схожа за кольором на золото і розрізнити їх непрофесіоналу фактично неможливо. Але все ж є кілька способів: золото має більш блискуче покриття, а латунь - матове.

Якщо провести шматком металу по керамічній поверхні, то золото залишить після себе золотисту смугу, а латунь - темну. На золоті завжди є відмітка з пробою, вироби з латуні такої не мають.

Якщо нанести на метал кислоту - золото не вступить з нею в хімічну реакцію, а на латуні спочатку з'являться бульбашки, а потім вона знебарвиться.

Ціни на прийом брухту латуні

Info icon

Латунні сплави - досить поширений і дорогий вид кольорових металів, тому їх приймають практично на всіх пунктах і дають високу ціну.

Вартість прийому брухту латуні приблизно така ж, як і у бронзи, що на 35% нижче ціни на мідь. Сьогодні у великих пунктах прийому Харкова за брухт латуні пропонують в середньому від 60 до 66 гривень, залежно від його кількості і засміченості.

На вартість брухту латуні впливає стан металу і наявність інших домішок в сплаві. Наприклад, підвищений вміст алюмінію або цинку здешевлює його вартість, а домішки у вигляді олова, марганцю або кремнію навпаки, роблять його дорожчим.

Лого Чебуратор

А якщо звернутися в харківську компанію «Чебуратор», тут можна без зайвих проблем виручити до 66000 гривень за тонну цього металу, заодно отримати чіткі зрозумілі відповіді від експертів на всі питання щодо брухту, а також вигідно і оперативно вирішити питання з демонтажу і вивозу металевих відходів.

Як зібрати і підготувати до здачі брухт латуні

Якщо просто зібрати латунний брухт і відвезти його в приймання, виручка буде мінімальною. Але існують способи, за допомогою яких можна збільшити вартість продаваного брухту до 30%.

Для цього спочатку потрібно розібрати складні вироби на більш дрібні компоненти, відокремити від них пластмасу та інші неметалеві матеріали і відсортувати метали за видами сплавів, використовуючи магніт або хімічний аналізатор (даний прилад можна взяти напрокат). Якщо латунний брухт зберігається у великих шматках або листах, то його краще розрізати на менші частини.

Метал слід очистити від забруднень та іржі. Тим, хто має досвід в плавці, варто переплавити латунний брухт, оскільки даний процес значно підвищує чистоту металу і принесе більшу виручку.