Брухт алюмінію

Як здати брухт алюмінію

Дата: 2023-09-14

Автор: Чебуратор

Металеві вироби оточують нас всюди і широко використовуються як в побуті, так і на виробництві. Згодом всі вони виходять з ладу, стають непотрібними і викидаються на смітник. Але набагато вигідніше, розумніше і екологічніше буде здати метал в пункт прийому і пустити його на переробку.

Info icon

У цій статті ви знайдете відповіді на питання, що стосуються брухту алюмінію. Де його знайти, як відрізнити від інших схожих металів і виручити при здачі в металобрухт найбільшу суму.

Алюміній та його властивості


Алюміній - легкий метал сріблясто-білого кольору, який займає перше місце за поширеністю серед металів. Головні його переваги - низька вага, добра гнучкість, непогана міцність і відмінна стійкість перед корозією.

З усіх популярних металів алюміній вважається найменш щільним і найбільш теплоємним. Цей метал прекрасно поводиться при перепадах температур і фактично безпечний в застосуванні.

Застосування алюмінію

Алюміній був відкритий в середині 19-го століття і тоді вважався одним з найцінніших металів завдяки стійкості до дії агресивного навколишнього середовища, красивому кольору і легкій вазі. В ті часи алюміній був дорожчим за золото і здебільшого його використовували ювеліри.

Згодом цінність алюмінію стала падати і замість штучного ювелірного виробництва його стали масово застосовувати в різних сферах життєдіяльності. Білий легкий метал спочатку з'явився в космічній, авіаційній, суднобудівній та транспортній галузях, а потім став активно використовуватися в будівництві, хімічній промисловості, машинобудуванні, приладобудуванні і виробництві товарів народного споживання.

За статистикою, 25% всього алюмінію, який виробляють в світі, використовується в будівельній сфері. Забудовники полюбили його за легку вагу і несприйнятливість до перепадів температур. Конструкції з цього металу служать як мінімум 80 років, а використовувати їх можна в будь-яких кліматичних умовах - алюміній витримує від -80 °C до +300 °C.

Алюмінієвий сайдинг відмінно захищає від холоду і зберігає тепло в 4 рази краще, ніж 10-сантиметрова цегляна кладка. Конструкції з цього металу при рівних умовах в 3 рази легші сталевих і в 7 разів менші за вагою, ніж залізобетонні. Плоскі і циліндричні алюмінієві вироби легко перетворюються в елементи підвісних стель і вікон, дверей, сходів і покриття для дахів.

Електронщики і технарі люблять алюміній за високу електропровідність і вважають його більш дешевою альтернативою міді. Тому його часто застосовують при виготовленні дротів і електронних компонентів. І тут слід бути уважним: якщо у вас вдома залежався моток мідного дроту, зверніть увагу на його зріз! Якщо його серцевина сріблястого кольору - це може бути не мідний, а алюмінієвий дріт, покритий міддю.

Кабель алюмінієвий багатожильний
Алюмінієвий дріт.

Дуже популярний алюміній і в автомобільній галузі - багато деталей автомобілів, наприклад, блоки циліндрів двигунів і елементи підвіски, сьогодні роблять з алюмінію, щоб полегшити вагу машини і скоротити споживання палива.

До речі, порошок алюмінію легко запалюється, і ця властивість дозволяє використовувати його при виробництві піротехніки і твердого палива для ракет.

Де можна знайти алюміній


Без алюмінію важко уявити собі сучасне життя, тому виявити цей вид металу можна буквально на кожному кроці.

Цей елемент зустрічається як в чистому вигляді, так і в складі сплавів. Сьогодні найбільш поширений силумін - сплав алюмінію з кремнієм. Його часто використовують при виготовленні сучасної сантехніки і посуду.

Сплав алюмінію з міддю і магнієм - дюраль або дюралюміній більш міцний і застосовується для виготовлення корпусів невеликих човнів і катерів. Сплав алюмінію з цинком і магнієм (ЦАМ) містить всього лише 4% алюмінію і 95% цинку.

Металобрухт алюміній
Прийом алюмінію в металобрухт.

Як відрізнити алюміній від інших металів

Щоб відрізнити алюміній від сталі або чавуну - досить просто прикласти до нього магніт. Алюмінієві вироби до магніту не притягаються.

Схожий за кольором дюраль (сплав алюмінію з міддю і магнієм, який вважається більш міцним) при ударі видає більш глухий звук, ніж алюміній. Крім того, сплав гнеться, а не ламається при згинанні, а при свердлінні стружка алюмінію, на відміну від дюралю, легко відходить і не прилипає до сверла.

Від нержавійки або титану алюміній відрізнити ще простіше - треба провести по шматку металу ножем. Нержавійка залишиться неушкодженою, а на алюмінії буде видно слід. Якщо провести шматочком металу по білому паперу - алюміній залишить після себе сірий відбиток. Крім цього, якщо різати обидва метали болгаркою, то від нержавійки полетить багато іскор, а алюміній іскру не висікає.

Олово схоже за кольором на алюміній, але цінується значно вище. Це менш міцний метал, який гнеться без зусиль і має набагато більшу вагу. Цей матеріал, як і алюміній, залишає сірий слід на білому аркуші паперу, а при температурі нижче 32 °C розсипається в порошок.

Відрізнити алюміній від цинку теж нескладно - якщо піднести шматочок цинку до вогню на газовій плиті, він почне плавитися, а алюміній лише нагріється (алюміній плавиться при +660 °C). Крім того, цинк більш важкий, щільний і стійкий до механічного впливу.

Від срібла алюміній також можна відрізнити, провівши невеликий експеримент. На шматочку металу зробити невеликий надпил пилочкою для нігтів і намазати це місце сірчаної маззю, попередньо купленою в аптеці. Через 10 хвилин витерти мазь і розглянути місце надпилу - срібло потемніє, а алюміній залишиться таким, як був.

Ціни на прийом алюмінію

Info icon

Алюміній - один з найбільш затребуваних і недорогих кольорових металів. Його брухт приймають практично скрізь і за ціною, що відчутно вища брухту чорних металів.

Багато приймальних пунктів не поділяють сплави алюмінію на види за складом і беруть їх всі за ціною звичайного алюмінію.

Сьогодні у великих пунктах прийому України за алюміній пропонують від 20 до 30 гривень за 1 кілограм, в залежності від його кількості і засміченості.

Лого Чебуратор

А якщо звернутися в харківську компанію «Чебуратор», тут можна без зайвих проблем виручити до 30000 гривень за тонну цього металу, заодно отримати зрозумілі відповіді від експертів на всі питання щодо брухту, а крім того вигідно і оперативно вирішити проблеми з демонтажу і вивозу металевих відходів.

Як зібрати і підготувати до здачі алюмінієвий брухт


Вище всього цінуються масивні агрегати і установки з чистого алюмінію типу парових котлів, великих молочних бідонів та столів з кухонь установ громадського харчування.

Щоб здати алюміній з максимальною вигодою, варто зібрати його якомога більшу кількість, попередньо очистити від пилу, пластика і інших матеріалів.

Info icon

Пам'ятайте, що алюміній, викопаний з землі, буде коштувати на порядок дешевше - в багатьох пунктах прийому до 50% вартості такого металу відразу списують на засмічення.

Лого Чебуратор

Звернувшись на майданчик з прийому металу харківської компанії «Чебуратор» ви не тільки позбудетеся непотрібного мотлоху, але і можете розраховувати на чесний швидкий розрахунок, високі ціни, кваліфіковану допомогу та оперативне вирішення всіх питань з металобрухту.