Брухт чавуну

Як здати брухт чавуну

Дата: 2023-09-14

Автор: Чебуратор

Чавун - матовий метал темного кольору, який добре піддається литтю. На відміну від сталі, чавун погано зварюється і кується. Цей матеріал не такий міцний і через більш високий вміст вуглецю на 8% легший, ніж сталь.

Чавунні вироби міцно увійшли в наше життя ще багато століть тому. Цей недорогий чорний метал досить легко зробити в умовах сучасного виробництва. Він має масу достоїнств і активно застосовується в самих різних сферах життєдіяльності, починаючи від процесу виготовлення сталі (для якої є сировиною), будівництва, машинобудування і закінчуючи медициною.

Info icon

Розумні господарі збирають важкі чавунні вироби, що віджили своє, і здають їх в переробку. Тоді цей метал заново оживає і приносить користь економіці у вигляді нових корисних предметів і виробів.

Лого Чебуратор

Не забувайте: якщо у вас на дачі або в гаражі завалялися масивні вироби з чавуну, кращий спосіб розумно розпорядитися ними - вчасно здати в приймання металобрухту. Цим самим ви звільните корисний простір від непотрібних відходів і заробите при цьому грошей.

Чавун і його властивості

Чавун є сплавом заліза з високим вмістом вуглецю (від 2.14% до 6.67%). Сплави, в яких міститься менше 2.14% вуглецю, належать до сталі. Чим вищий відсоток вуглецю в чавуні, тим твердішим виходить метал. Якщо при плавці чавуну задати максимальний відсоток вмісту вуглецю, то твердість такого металу буде дорівнювати 7.5 балів (за шкалою Мооса) - це вище, ніж у кварцу і трохи нижче, ніж у алмазу!

Чавун - чорний метал, який має підвищену твердість, зносостійкість і прекрасні ливарні характеристики. Його виплавляють в доменних печах при температурі близько 1200 ° C. При цьому, температура плавлення сталі нижча на 300 ° C.

Властивості чавуну можна змінювати за допомогою додавання в сплав різних домішок. Наприклад, кремній дає можливість плавити чавун при менш низьких температурах, робить метал більш м'яким і податливим. Марганець сприяє тому, що чавун стає твердішим і міцнішим, але при цьому знижує ливарні характеристики. Якщо ж додати сірку, то чавун стає густішим і менш тугоплавким, в той час як фосфор знижує міцність металу. Ванадій і молібден покращують плавкість металу.

Класифікація чавунних сплавів

Info icon

Чавуни поділяються на 4 основні види, кожен з яких має унікальний
набір характеристик, що визначають сферу його застосування.

❶ Білий чавун (переробний)

Це сплав заліза з вуглецем, в якому залізо присутнє у вигляді карбіду або цементиту. Відрізняється високою твердістю і крихкістю, має відмінну зносостійкість, стійкість до корозії і агресивних дій кислот. Через в'язкість такий вид чавуну важко відливати - він погано заповнює форми і утворює внутрішні тріщини. Крім того, він складно піддається порізці. Якщо такий чавун розламати, на зламі буде видно білий відлив.

Маркують білий чавун буквою Ч, а якщо є домішки, то їх позначають додатковими буквами і цифрами, що вказують на відсоток їх вмісту. Наприклад, ЧН20Д2Х - чавун з 20% домішком нікелю, 2% - міді і 1% хрому.

Найчастіше білий чавун використовують для переплавки на сталь або методом відпалу переробляють в ковкий чавун. Через це його часто також називають переробним.

❷ Сірий чавун

Це сплав сірого кольору, в складі якого присутній графіт і кремній, що сприяє його утворенню. Цей вид чавуну дуже популярний в машинобудівній сфері. На зламі виробів з сірого чавуну помітний сріблястий відлив. Також в малих кількостях тут можуть міститися домішки сірки, марганцю і фосфору.

Такий чавун має високі ливарні властивості, дуже міцний на знос, в розплавленому вигляді добре тече, а в застиглому - прекрасно ріжеться. При цьому метал є досить крихким і при згинанні ламається. Зварюванню він практично не піддається.

Маркується сірий чавун літерами СЧ і двома цифрами, які позначають межу міцності в мегапаскалях - наприклад, СЧ 120-280.

❸ Ковкий чавун

Виготовляється з білого чавуну способом відпалу. Має підвищену пластичність і міцність при розтягуванні, добре чинить опір ударам. Цей вид чавуну є відмінним матеріалом для виробництва деталей складної конфігурації - трійників, косинців, гальмівних колодок.

Ковкий чавун маркується буквами КЧ і двома цифрами, які дають зрозуміти, наскільки пластичний даний зразок металу. Цифри тут позначають максимальну міцність і відсоток подовження при розтягуванні - наприклад, КЧ 370-12.

❹ Високоміцний чавун

Виготовляють з сірого чавуну, додаючи в сплав магній для підвищення міцності матеріалу. Цей чавун має високі ливарні параметри, хорошу стійкість до механічних пошкоджень і непогану пластичність. З високоміцного чавуну виготовляють вироби особливої міцності - деталі турбін, прокатних верстатів, колінчаті вали і поршні.

Маркується такий метал буквами ВЧ і двома цифрами, які мають ті ж значення, що і у ковкого чавуну.

✲ Інші види чавуну

Крім цього, звичайний чавун може мати і інші домішки у вигляді нікелю, хрому або титану, які збільшують їх міцність, твердість і зносостійкість. Такий чавун називають легованим і використовується для виробництва різних деталей машин, які працюють в воді, газі або агресивному середовищі.

Плюси і мінуси чавуну

Як і будь-який інший метал, чавун має свої особливі позитивні та негативні якості..

Плюси:

  • довговічний і практичний матеріал;
  • має підвищену міцність;
  • при нагріванні здатний тривалий час зберігати тепло;
  • стійкий до агресивного середовища і кислот;
  • є екологічно чистим і абсолютно нешкідливим, а тому відмінно підходить для виробництва посуду.

Мінуси:

  • якщо метал тривалий час знаходиться у воді - покривається іржею;
  • сірий чавун малопластичний, а білий чавун крихкий.

Застосування чавуну

Найбільш часто чавун застосовують там, де необхідно отримати міцні деталі складної форми.

Відмінні ливарні властивості, твердість, міцність і довговічність при невисокій вартості забезпечують широку популярність і затребуваність чавуну в багатьох сферах, починаючи від виробництва автомобілів і верстатів, закінчуючи дрібними побутовими предметами на кшталт жароміцних сковорідок і каструль.

Металобрухт двигуна від вантажівки
Двигун від вантажівки (Фото: pixabay.com).

Де можна знайти чавун

Чавунні сплави на металобрухт можна знайти повсюди: як серед спеціалізованої продукції машино- та суднобудівної сфери, так і в верстатах та деталях автотранспорту, а також серед популярних побутових предметів.

Ціни на прийом чавуну

Info icon

Брухт чорного металу - сталі і чавуну - вважається найдешевшим з усіх видів металобрухту.

При розрахунку вартості чавуну в Харкові враховують декілька чинників:

  • категорію і якість металу (його властивості, вуглецевий або легований);
  • сорт чавуну (білий, сірий, ковкий або високоміцний);
  • чистоту брухту (відсутність бруду або іржі) і його розміри;
  • складність робіт, пов'язаних з демонтажем металобрухту.
Лого Чебуратор

Якщо звернутися в харківську компанію «Чебуратор», тут можна без проблем виручити до 3600 - 4200 гривень за тонну цього металу, а заодно і отримати чіткі зрозумілі відповіді від експертів на всі питання щодо брухту, а крім того вигідно і оперативно вирішити завдання з демонтажу і вивозу металевих відходів.

Як зібрати і підготувати до здачі брухт чорних металів

За брухт чавуну можна отримати значно більше грошей, якщо виконати деякі маніпуляції перед його здачею!

  1. Слід очистити чавун від іржі і різних неметалічних вкраплень - скла або пластику, які вважають засміченням,що понижує ціну. Згідно ГОСТ стандартне засмічення на металеві вироби становить 3%. Однак не всі пункти прийому рахують засмічення таким чином! Краще поцікавтеся у них про це заздалегідь.
  2. Розсортувати брухт на великі цілі предмети і чавунні уламки.
  3. Завжди вигідніше здавати метал не дрібному перекупникові, який заробляє на різниці цін, а у великий пункт приймання.
  4. Врахуйте, чим більше чавуну ви зберете для здачі, тим вищою буде запропонована на нього ціна і ваші шанси додатково заощадити на його транспортуванні. Партію, вагою від 1000 кілограм, приймальники із задоволенням заберуть у вас на власній машині.

Вдалої здачі металобрухту!