Купа металобрухту

Коли вигідніше здавати металобрухт

Дата: 2023-09-13

Автор: Чебуратор

У багатьох людей металобрухт припадає пилом без діла або зберігається в гаражі як сміття. А в цей же час хтось цілеспрямовано збирає або скуповує брухт, щоб потім перепродати дорожче. Багато хто недооцінює реальні переваги від здачі металу, вважаючи його просто марним мотлохом. Однак при грамотному підході брухт може послужити хорошим інструментом для заробітку й інвестицій.

Info icon
Для справжнього господаря важливо не просто знайти, зібрати і здати металеві відходи, звільнивши від них простір, але ще й зробити це з максимальною користю. Одразу відзначимо, що літо – не найкращий час для здачі металобрухту! В цей час його якраз буде вигідніше збирати або купувати.

Сезонні коливання цін на метали


У брухту чорних і кольорових металів є така яскраво виражена особливість, як сезонні коливання закупівельної ціни. Для чормету ця різниця досягає 30-50%, а для міді- 15-20%. Звичайно, щоб добре заробити, потрібні великі кількості металу, вимірювані в тоннах. Але навіть при менших обсягах не варто упускати можливість, щоб дочекатися моменту і здати брухт за максимальною ціною.

Влітку середня ціна на прийом чорних металів знаходиться в межах від 3.5 до 4,5 гривень за кілограм. А мідь приймають за 111 гривень. Зростання цін на ці матеріали починається пізньої осені, ближче до зими, і поступово зростає до початку весни. Наприклад, ранньою весною 2018 року чорний брухт брали по 6 гривень за кілограм, і ця ціна була на 50% вищою за ту , що пункти прийому давали потім влітку. Якщо подивитися на сезонну різницю в ціні на мідь, то взимку це було 145 гривень, а влітку- 120. Тобто різниця становить приблизно 95 центів за кілограм. Актуальні на сьогодні ціни на прийом кольорових металів можна дізнатися тут.

Інші фактори, що впливають на ціну металу

Необхідно враховувати, що, крім сезонних коливань, на вартість металу на українському ринку також впливають і інші важливі фактори, які далеко не завжди передбачувані.

Як максимально вигідно заробити на брухті


Якщо закуповувати тонну міді влітку за поточною ціною, то взимку її можна буде перепродати значно дорожче. Так, пролежавши в сараї кілька місяців до приходу весни, тонна міді додасть до своєї вартості ще 950 доларів. Кілограм чорного брухту за цей же час подорожчає десь на 2 гривні або 7.5 центів. Таким чином, на тонні чормету можна буде отримати прибуток в 77 доларів.

У разі затримки морозної погоди і пізнього приходу весни максимально вигідна ціна протримається досить довго. Тому важливо стежити за погодними умовами: як тільки вони стануть комфортними для збору металобрухту - ціни почнуть знижуватися.

На сезонному зростанні цін на чорний метал можна заробити більше, ніж на міді, але зробити це буде складніше. Адже щоб заробити 1000 доларів, потрібно зібрати 13 тонн чорного брухту, а це досить великий обсяг. Його потрібно буде десь зберігати, для доставки такої кількості металу на пункт прийому потрібні додаткові витрати на його навантаження і перевезення вантажівками. В такому випадку необхідна кількість металу зростає до 16-ти тонн.

Щоб найняти пару вантажівок МАЗ або ЗІЛ, завантажити їх брухтом і відвезти на приймання до Харкова, доведеться витратити не менше 2000 гривень. Цю суму попрохають заплатити відразу або вона буде вирахувана з ціни, за якою здається метал. Одні із кращих умов на прийом чорного брухту в Харкові пропонує компанія Чебуратор. Від 20 тонн брухт вивозять безкоштовно!

Інвестувати в металобрухт набагато прибутковіше, ніж в дорогоцінні метали

Скуповування чорного металу - справа прибуткова, хоча і досить трудомістка. Зате в процентному співвідношенні подібного зростання, який дають сезонні коливання цін на металобрухт, ви не отримаєте від жодних депозитів. Заробіток від зберігання і своєчасної здачі металів навіть вигідніший, ніж від інвестицій в золото. Вартість банківського золота в злитках зростає дуже повільно. І для того, щоб продати його дорожче за ту ціну, яку за нього заплатили, потрібно чекати кілька років. Вкладати кошти в золото доцільно, якщо скуповувати його за ціною брухту, а не готових ювелірних виробів.

Info icon
Наприклад, популярне золото 585-ї проби ломбарди скуповують по 620 гривень за грам (23 600 доларів за кілограм), що еквівалентно приблизно 5200 кг міді у літніх цінах. Але взимку ціна на золото залишиться колишньою або зазнає незначних змін, а 5200 кілограмів міді будуть коштувати дорожче майже на 5000 доларів!

Правильний вибір моменту закупівлі та здачі брухту

У плані прогнозованості динаміки цін кольорові метали виглядають більш привабливо у порівнянні з чорметом для інвестування, бо підвищений попит на ці матеріали та їх висока ціна в умовах вільної конкуренції на ринку у більшій мірі залежать від світових цін, ніж від внутрішньої нестабільності.

При наявності часу і ресурсів має сенс збирати або купувати металобрухт у літній сезон за найнижчими цінами і уважно стежити за їх ростом (особливо в зимовий час), щоб потім вчасно здати протягом року з максимальною вигодою. Як правило, кінець зими або рання весна - найкращий час для здачі металобрухту. При правильному підході на цьому можна дуже непогано заробити.

Звичайно, тонни чормету або міді - це значний обсяг, який зібрати власними силами і зберігати в українських реаліях буде непросто. Однак за всіма розрахунками виходить, що інвестувати в кольорові і чорні метали значно вигідніше, ніж в золото.

Бажаємо вдалого збору і подальшої здачі металобрухту!